Beslenme ve Diyetetik (Fakülte)

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


BESLENME VE DİYETETİK (FAKÜLTE)

SAY


       Programın amacı, toplumun beslenme durumunun saptanması, sorunların ve önceliklerin belirlenerek değerlendirilmesi, ülkenin beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının aranması, önerilmesi ve uygulanması, ülkenin besin ve beslenme plan ve politikalarının saptanması ve yönlendirilmesi, besin analizleri, değişik yaş gruplarının besin gereksinimlerinin belirlenmesi, hastalıklara özgü diyetlerin düzenlenmesi ve uygulanması, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda bilimsel çalışmalar yapmak ve araştırma-uygulama çalışmalarını yürütecek, sağlığın korunması ve geliştirilmesi ile hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak insan gücünü yetiştirmektir.

       Beslenme bilincinin giderek değiştiği toplumumuzda, teknolojik olanakların gelişmesi, yeni besin kaynaklarının kullanımı gibi nedenlerle beslenme ve diyetetik ile ilgili bilgilerin değişmekte ve gelişmekte olduğu gözlenmektedir. Değişen ve gelişen koşullara göre, ülke nüfusunun yapısına uygun ve sağlık alanındaki gelişmeleri karşılayacak şekilde Beslenme ve Diyetetik alanında çalışacak insan gücüne gereksinim vardır. Programın süresi 4 yıldır.

       Mezunların İstihdam Alanları

       Sağlığın korunması ve kaliteli bir yaşamın sürdürülebilmesi için temel unsurlardan biri yeterli ve dengeli beslenmedir. Beslenme programlarının geliştirilmesinin ön planda olduğu günümüzde, bu gelişmelere paralel olarak iyi öğrenim görmüş diyetisyenlere duyulan gereksinim hastanelerle sınırlı değildir. Hızla artan diyet poliklinikleri, sağlıklı yaşam ve boş zamanları değerlendirme kulüpleri, ulaştırma sektörü, bakımevleri, okullar, askeri kuruluşlar, restoran, otel, yemek üretim işletmeleri gibi yiyecek-içecek hizmeti veren ticari ve ticari olmayan kuruluşlar da diyetisyenlerin istihdam alanlarıdır. Bu geniş çalışma alanına karşın ülkemizde bugüne kadar yaklaşık 2 bin diyetisyen yetiştirilmiştir.

       Diyetisyenlik, uluslararası meslek sınıflamasında Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık sınıfı içinde yer almaktadır. Diyetisyenler koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin her basamağında ve hemen hemen her biriminde görev alabilmektedirler. Diyetisyenler, akademisyenliğin yanı sıra, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevlerinde, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, yemek fabrikalarında, toplu beslenme yapılan yerlerde, sporcu sağlığı merkezlerinde, özel beslenme-diyet merkezlerinde, gıda-ilaç sanayinde, görsel-yazılı basında beslenme programlarının hazırlanmasında ve yürütülmesinde görev alırlar.

       Özetle, diyetisyenlerin çalışma alanları dört grupta toplanabilir.

       1. Sağlık kuruluşları

       2. Toplu beslenme yapan kuruluşlar

       3. Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumları

       4. Araştırma ve endüstri kuruluşları.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN        TIKLAYINIZ



       

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc